Bu yüzden özellikle çok birimli sayrılarevi gibi gestaltlarda yangın merdivenine ulaşmayı kolaylaştırmak karınin, henüz bina tasar çizim halindeyken mimarlar aracılığıyla bu mevzuda hassas davranılmalıdır.
Yangın bapları, yangına dayanıklı özelliklere ehil olarak tasarlanmıştır ve yangın esnasında yangının sair bölgelere yayılmasını önleyerek, insanoğluın güvenli bir şekilde binayı vazgeçme etmelerini esenlar.
Yangın kapıları periyodik olarak denetçi edilmeli ve bakımları tertipli olarak dokumalmalıdır. Bapnın kalıplı çkırmızıışmasını sahip olmak derunin menteşeler, kilitler ve sızdırmazlık contaları gibi üstelikşenlerin durumu muayene edilmeli ve icabında hizmet strüktürlmalıdır.
Korunumlu koridor ve hol: Yandaki olduğu mekanlarla ayrılıp, yangın ammaçlı korunmak istenen koridor yahut hol.
Olası bir felaketle huzurlaşıldığında strüktürda kâin insanoğluın dışarıya hızlı ve emniyetli bir şekilde çıkabilmesi midein rastgele bir kazaya imkan vermeyecek şekilde monte edilmelidir.
Yangın sırasında eminğin katkısızlanması ve müsait şekilde tahliyenin gerçekleşmesi kucakin kullanılan baplara yangın merdiven bapsı denilmektedir. Bu baplar çeşitli özellikleri sayesinde yangından etkilenmez. Dumana karşı sızdırmazlık sağlayan ve alevden etkilenmeyen kapılar emin şekilde binanın bırakma edilmesine imkân tanır.
Etiket ve sertifikalar: Yangın kapısı seçerken, kapının orantılı standartlara ve yönetmeliklere onat olup olmadığını tayin etmek derunin kimlik ve sertifikalar kontrolör edilmelidir.
Yangın merdiven kapısı her açıdan kolay görülebilen ve ulaşılabilen mesafede olmalıdır. Bu nedenle yerini belirli fail levhalar ve anlayışaretler kullanılır.
Güvenlik: Evgin çıkışa yardımcı olan kapılar kilitlenme mekanizmasına ehil olmamalıdır. Müstacel durumlarda bapların her an kemiksiz olması insanların çıkışını kolaylaştırır.
Yangın bapsı kilitleri yangın merdivenine ulaşmayı engellemez. Yangın esaslayınca Yangın Çıkış Kapısı ortaya çıhun tütünın ve faik ısının autarı çıkmasını önlemek yürekin bapnın sapa metin kapanması gerekir. Bunu da sağlayan yangın bapsı kilididir.
Umumi amacı insanların binayı ziyan gıyaben terk etmesi olan bapların, öncesinde oryantasyon tabelaları sonrasında ise yangın merdivenleri yan alır.
Adı yangın merdiveni olsa da su taşkını ve yer sarsıntısı afetlerinde bile en benzeyen merdiven olarak kullanılacak olan bu merdivenler, binaların eğer olmazsa olmazlarındandır. Güvenli bir yangın merdiveninin önemi, insanların canını kurtardığında elan hayırlı anlaşılacaktır.
Merdivenin degajeliği 80 cm’den azca olmamalıdır. şayet az olursa bu tür merdivenlerde sadece bir korkuluk kullanılabilir. Yangın merdiveni tam bir şekilde olması gerekmektedir.
Yangın Kapıları tercihe için; 60, 90 ve 120 dakika yangın dayanımı seçenekleriyle imal edilebilir. Üretim aşamasında kullanılan taş yünü miktarı ve kalitesi, yangın kapısının en zemin kalite ve esenlamlık standartlarından biridir.